PinHole - jak na to

V umělecké fotografii je poměrně známá metoda pin hole. O co se vlastně jedná? Jak můžete tuto "jednoduchou" metodu využít i vy sami? O tom všem bude tento článeček :)




Trocha historie
Takovou jednoduchou pinhole (v překladu špendlíková dírka) využívali již malíři v dobách, kdy fotoaparát neexistoval ani v hlavách vynálezců. Neříkali jí pin hole, ale Camera Obscura. Její konstrukce a princip fungování je naprosto jednoduchý. Camera Obscura byla tvořena místností bez oken -a přes jeden malý otvor ve zdi se na zeď protější promítal obraz venkovního světa. Zní to neuvěřitelně? Možná ano, ale je to naprosto reálné. Samozřejmě ne vždy jsou podmínky ideální, ale Camera Obscura představovala úžasnou vymoženost při kreslení například rozsáhlých panoramatických maleb měst. Malíř nemusel nic odměřovat, pouze obtahoval to co viděl na plátno. Je nutné si uvědomit, že Camera Obscura měla jednu vážnou nedokonalost, a tím bylo vertikální i horizontální převrácení.
Pin Hole funguje v podstatě na stejném principu. Akorát (naštěstí pro některé z nás) nemusíte obraz kreslit. Tuto činnost za nás obstará snímač či film. Opravdu, není potřeba žádné čočky, pouze malé dírky, kterou bude dovnitř vnikat obraz.

Stop řečí, jdeme na činy
Jak si tedy udělat vlastní Pin hole kameru?
Rada je jednoduchá, postačí k tomu krytka na foťák - dá se koupit v každém větším foto obchodě (MegaPixel, Aaron, ...), cena je taky velmi příjemná, já sehnal krytku na svůj fotoaparát za 100,- Kč.
Tím že máme krytku však pouze začínáme :) Další krok bude trošku drastičtější, ale nebojte se, zas tak zlé to nebude.

Potřeby
Na dokončení pin hole objektivu budeme potřebovat: vrtačku (vrták je doufám samozřejmostí), lepicí pásku, a pro perfekcionisty kružítko :)

Jak na to
Setřeseme ze sebe všechny zábrany typu - Právě ničím úplně novou věc - my ji neničíme, my tvoříme novou věc.
Najdeme střed krytky (nemusí být úplně přesný, jen abyste se do středu trefili vyvrtanou dírou) a vyvrtáme díru (průměr je vcelku nepodstatný - já vrtal průměr 8mm).
Přichází na řadu lepicí páska. Ta by samozřejmě neměla být průhledná (nejlépe úplně neprůhledná). Nejspíš nejlepší je elektrikářská černá izolační páska, její hlavní výhodou je elastičnost, takže bude přes díru pěkně vypnutá. Jak už z textu vyplynulo, vyvrtanou díru přelepíme (mělo by být jedno jestli vevnitř, nebo venku - já lepil venku - je to lepší, dostaneme tím větší obraz).
Pro perfekcionisty (jako já) přichází na řadu kružítko, pomocí kterého najedeme střed :)
Krytky od Canonu mají po celém obvodu hlubší drážku, do té jsem zapíchl kružítko a udělal oblouk, poté uděláme oblouk zhruba z opačné strany krytky. To celé opakujeme napříč. Když máme 4 oblouky hotové místa kde se protnuly spojíme linkou, jak už může některé bystré hlavy napadnout - tam kde se linky protnou = střed. Tam vytvoříme malou dírku - nejlépe špendlíkem.

A to je vše přátelé :) Nový "objektiv" je na světě. Fotky pořízené pomocí pin hole jsou charakteristické a jejich umělecký vzhled se nedá popřít :)

Na konec uvádím pár obrázků pořízených pomocí Pin hole - bohužel se nejedná o mé výtvory - mé fotky přes pin hole budou až po vyčištění snímače. Ten je za ten rok a půl co mám toto tělo už poměrně zaneřáděný, tak už si žádá údržbu.
To je docela velká nevýhoda této metody - pokud máte nějaký prach na snímači, věřte, že ho Pin hole najde :)
Zdroj: Wiki; expozice kolem 20 minut
Doufám, že se všem podařilo Pin Hole sestrojit a přeji mnoho velkých fotografických počinů a dobré světlo :)



Žádné komentáře:

Okomentovat